Research code: 1132931311468691399162325733
Safargholi H, Rafeipoor A. Predicting Death Anxiety in Nurses Based on Personality Traits and Professional Ethics: a Comparison between Nurses With and Without Physical Activity. J Clin Sport Neuropsychol 2021; 1 (1 and 2) :13-27
URL:
http://jcsnp.ir/article-1-3-fa.html
صفرقلی هنگامه، رفیعی پور امین. پیشبینی اضطراب مرگ در پرستاران بر اساس ویژگیهای شخصیتی و اخلاق حرفهای: مقایسه پرستاران با و بدون فعالیت ورزشی. عصبروانشناسی بالینی ورزشی. 1400; 1 (1 و 2) :13-27
URL: http://jcsnp.ir/article-1-3-fa.html
1- دانش آموخته کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامیرودهن، تهران، ایران
2- استادیار روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده: (1002 مشاهده)
زمینه و هدف: اضطراب مرگ معضلی منحصر به فرد انسانی و یک مسئله درمانی مهم است. حتی در سطح ناهشیار، اضطراب مرگ میتواند بهطور قابل توجهی دامنه زندگی روزمره و عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر پیشبینی اضطراب مرگ نزد پرستاران بر اساس ویژگیهای شخصیتی (عوامل پنجگانه شخصیت) و اخلاق حرفهای است.
روش: این پژوهش یک مطالعه ترکیبی توصیفی-همبستگی و علّی-مقایسهای است. جامعه آماری این پژوهش را پرستاران شاغل در بیمارستانهای (میلاد، مدرس، عرفان و سوم شعبان دماوند) که در فاصله ماههای مهر تا بهمن ۱۳۹۹ مشغول به فعالیت بودند. برای این منظور نمونهای۲۵۰ نفری از پرستاران بیمارستانها بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و ازنظر اضطراب مرگ، ویژگیهای شخصیتی و اخلاق حرفهای مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکتکنندگان پرسشنامههای اضطراب مرگ (تمپلر، ۱۹۷۰)، پنج عامل بزرگ شخصیت نئو (مککرا و کاستا، ۱۹۹۲) و اخلاق حرفهای (کانیزالس ورگاس، ۲۰۰۱) را تکمیل کردند. برای تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شد.
یافتهها: بین اضطراب مرگ، روانرنجوری و وظیفهشناسی رابطه مثبت و بین برونگرایی، گشودگی به تجربه و دلپذیر بودن رابطه منفی و همچنین بین اخلاق حرفهای و اضطراب مرگ رابطه منفی وجود دارد و تفاوت معنیداری بین اضطراب مرگ و پرستاران بیمارستانها به دست نیامده است. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگیهای شخصیت و اخلاق حرفهای درمجموع و با همکاری یکدیگر میتوانند اضطراب مرگ را پیشبینی کنند. در نهایت نتایج نشان داد که تفاوتهای معنیداری بین پرستاران با و بدون فعالیت ورزشی وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدستآمده آشنایی با مفاهیم ارزش حرفهای و مهارتهای شناختی، هیجانی و رفتاری میتوانند در عملکرد و سلامت روانپرستاران تأثیرگذار باشد. همچنین در دوران جهانگیری بیماری کرونا تشویق پرستاران به ورزش کردن ضروری به نظر میرسد.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1400/6/16 | پذیرش: 1400/7/20 | انتشار: 1400/10/2
* نشانی نویسنده مسئول: واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامیرودهن، تهران، ایران |