Jamali Ali Nodehi S, Ebrahimi F, Toubaei F, Homaei F. Predicting mental well-being based on body image and body image in adolescent female athletes. J Clin Sport Neuropsychol 2024; 4 (4) : 5
URL:
http://jcsnp.ir/article-1-133-fa.html
جمالی علی نودهی سعیده، ابراهیمی فرشته، طوبایی فاطمه، همایی فاطمه. پیشبینی بهزیستی روانی بر اساس علائم بدریختی بدن و تصویر بدنی در نوجوانان دختر ورزشکار. عصبروانشناسی بالینی ورزشی. 1403; 4 (4)
URL: http://jcsnp.ir/article-1-133-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
چکیده: (54 مشاهده)
زمینه و هدف: ورزش و فعالیت بدنی به عنوان یکی از مؤثرترین راهکارها در دنیای صنعتی امروز، تأثیرات مثبت قابل توجهی بر سلامت جسم و روان دارد. این پژوهش با هدف پیشبینی بهزیستی روانی بر اساس علائم بدریختی بدن و تصویر بدنی در نوجوانان دختر ورزشکار انجام شد.
روشها: این مطالعه کاربردی با رویکرد کمی و طرح توصیفی-همبستگی از نوع پیشبینی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر ورزشکار شهر شیراز در سال ۱۴۰۳ بود. نمونهای به حجم ۱۵۰ نفر به روش هدفمند انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامههای استاندارد جمعآوری و با نسخه ۲۸ نرمافزار SPSS تحلیل شد. برای بررسی فرضیهها از آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد علائم بدریختی بدن در مجموع ۳۱% از واریانس نمره بهزیستی روانی را تبیین میکند. راهبردهای مهار فراشناختی، باورهای فراشناختی مثبت و منفی و درآمیختگی افکار بهصورت منفی و معنادار قادر به پیشبینی بهزیستی روانی بودند. همچنین ترس از تصویر بدن ۱۵% از واریانس بهزیستی روانی را تبیین کرده است.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از تأثیر معنادار تصویر بدن و بدریختانگاری بر بهزیستی روانی نوجوانان ورزشکار است. توجه به این عوامل در طراحی مداخلات روانشناختی برای این گروه ضروری به نظر میرسد.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی ورزشی دریافت: 1403/3/24 | پذیرش: 1403/6/26 | انتشار: 1403/7/10