دوره 3، شماره 4 - ( پائیز 1402 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Doostdar Riabi A. The Effectiveness of Eye Movements Desensitization and Reprocessing on Social Anxiety Disorder Symptoms. J Clin Sport Neuropsychol 2023; 3 (4) : 4
URL: http://jcsnp.ir/article-1-105-fa.html
دوستدار ریابی عارفه. اثربخشی حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش بر علائم اختلال اضطراب اجتماعی. عصب‌روانشناسی بالینی ورزشی. 1402; 3 (4)

URL: http://jcsnp.ir/article-1-105-fa.html


دانش آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، واحد بیرجند،دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.
چکیده:   (213 مشاهده)

زمینه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی یکی از مشکلات روانشناختی شایع است که با ترس شدید از ارزیابی منفی در موقعیت‌های اجتماعی مشخص می‌شود. درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش به‌عنوان مداخله‌ای اثربخش برای اختلال‌های اضطرابی شناخته شده است. هدف این مطالعه ارزیابی اثربخشی درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش بر علائم اختلال اضطراب اجتماعی بود.

روش: این تحقیق از یک طرح آزمایشی تصادفی کنترل شده استفاده کرد. شرکت‌کنندگان ۲۴ نفر از افراد تشخیص داده شده با اختلال اضطراب اجتماعی از مرکز مشاوره و کلینیک روان‌شناسی بالینی دانشگاه فردوسی مشهد بودند. آن‌ها به‌صورت تصادفی به یکی از دو گروه آزمایشی که درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش را دریافت می‌کردند و گروه گواه که در فهرست انتظار بودند، تقسیم شدند. علائم اختلال اضطراب اجتماعی با استفاده از ابزارهای اندازه‌گیری مرتبط پیش و پس از مداخله ارزیابی شدند. داده‌ها با استفاده از آزمون T دو گروه مستقل در نسخه ۲۱ نرم‌افزار SPSS  تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که در میان شرکت‌کنندگانی که درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش را دریافت کردند، کاهش معناداری در علائم اضطراب اجتماعی نسبت به کسانی که در گروه کنترل بودند، وجود داشت. به‌طور ویژه، کاهش قابل توجهی در سطح اضطراب اجتماعی، و رفتارهای دوری‌گزینی، ترس، برانگیختگی فیزیولوژیک پس از درمان درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مشاهده شد؛ اما در متغیر ترس از ارزیابی منفی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهند که درمان حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش ممکن است یک مداخله موثر برای کاهش علائم اضطراب اجتماعی باشد. ادغام حساسیت‌زدایی با حرکات چشم و بازپردازش در عمل درمانی می‌تواند گزینه مفیدی برای افراد با اختلال اضطراب اجتماعی باشد تا علائم آن‌ها را کاهش دهد و کیفیت کلی زندگی آن‌ها را بهبود بخشد.

شماره‌ی مقاله: 4
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی
دریافت: 1402/2/18 | پذیرش: 1280/9/23 | انتشار: 1402/5/10
* نشانی نویسنده مسئول: واحد بیرجند،دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به مجله عصب روانشناسی بالینی ورزشی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Clinical Sport Neuropsychology

Designed & Developed by : Yektaweb